Istoria narghilelei

laybl
ctl lt ctr
Cos de cumparaturi
Produse 0
Total 0,00 RON
Comanda
cbl lb cbr
ctl lt ctr
cbl lb cbr
ctl lt ctr
Oferta speciala
Cărbuni narghilea - 5 COCOBRICO+1 gratis
150,00 RON 125,00 RON
cbl lb cbr
ctl lt ctr
cbl lb cbr
ctl lt ctr
Newsletter
Nume:
E-mail:
Aboneaza-ma
cbl lb cbr
spacer
spacer spacer

Scurta istorie a narghileleiNarghileaua e asociată cu calmul şi seninătatea specifice Orientului. Însuşi numele, cu rezonanţe exotice [< din turcescul nargile] ne duce cu gândul la fes şi şalvari, la întelepţii cu turban şi barbă şi la poveştile celor 1001 de Nopţi.


Dacă aţi pufăit vreodată dintr-o narghilea, probabil că v-aţi simţit conectat la o tradiţie veche de secole şi răspândită în lumea arabă şi extrem-orientală, din Maroc până în India. Daca aţi călătorit în Turcia, Iran, Egipt, Siria sau alte ţări cu tradiţie în prepararea şi savurarea narghilelei, aţi văzut cu siguranţă celebrele cafenele în aer liber, unde fumul aromat se împleteşte cu parfumul de ceai sau mirosul îmbietor de cafea, iar oamenii îşi petrec ceasuri de-a rândul povestind şi bucurându-se de compania celor din jur. Narghileaua, pe lângă starea de reflecţie pe care o induce celui care se aşază s-o deguste în tihnă, are şi un rol social care începe să capete amploare şi în Romania.


Nu sunt fumătoare, dar narghileaua miroase aşa de bine, încât de multe ori mă aşez în apropierea celor care fumează, ca să respir aroma” (Cristina, 25 de ani, Bucureşti)


Aromele pentru narghilea se obţin din plante, melasă sau jeleu gros din zahăr şi extracte sau arome de fructe. Există diverse varietăţi de  arome, limitate doar de imaginaţia producătorilor şi a consumatorilor. Unele arome sunt tari, pătrunzătoare, altele sunt fine, abia perceptibile. Cele mai comune sunt aromele de fructe (mere, struguri, banane, caise, citrice sau căpşuni), alături de mentă, cafea sau cappuccino. Pasionaţii narghilelei adoră să combine aromele, pentru o experienţă deosebită, sau să adauge în vasul cu apă ceai sau suc de fructe, pentru un plus de savoare. Aburul este filtrat prin apă rece ca gheaţa pentru o consistenţă deosebită.

 

Originea narghilelei se pierde pe tărâmurile Indiei de nord-vest la graniţa cu Pakistan, iar vârsta depăşeşte o mie de ani. Primele narghilele erau construcţii primitive, cu baza din nucă de cocos şi un tub ataşat prin care se inhalează fumul. Numele vechi persan nargil înseamnă, dealtfel, chiar cocos.


Istoria narghilelei continuă o dată cu pătrunderea ei în Imperiul Persan, ce includea la acea vreme Pakistan, Afganistan, o mare parte din Asia Mică şi regiuni din nordul Africii. În această călătorie, narghileaua a căpătat o nouă savoare, graţie tutunului negru iranian, cultivat şi în zilele noastre. Acest tutun se umezeşte şi se aşază împachetat în creuzetul narghilelei, iar deasupra lui se pun cărbunii. Datorită umidităţii, tutunul are o aromă intensă, specifică. Narghilelele persane erau confecţionate manual din lemn, iar această tradiţie se păstrează încă în unele zone din Asia Mică.


Imperiul Otoman a fost următorul popas. Narghileaua a pătruns în elita Imperiului cu peste 500 de ani în urmă şi a fost imediat adoptată de oamenii cu stare şi prestigiu, ceea ce a făcut ca forma şi aspectul ei fizic să sufere o serie de transformări. Lemnul a fost înlocuit cu alamă şi sticlă, iar corpul şi baza au început să fie decorate cu mozaicuri şi picturi manuale.


O dată cu apariţia cafenelelor, estimată cu circa 2-300 de ani în urmă, popularitatea narghilelei s-a extins către toate straturile sociale ale Imperiului Otoman. Umezirea şi împachetarea tutunului au fost ridicate la rang de artă. Atingerea cărbunilor de către neiniţiaţi era considerată o lipsă de politeţe. A luat naştere, încetul cu încetul o adevarată etichetă a narghilelei, cunoscută şi respectată de toţi pasionaţii acestui obicei.


Narghileaua te face să vezi viaţa cu alţi ochi. Nu poţi să savurezi o narghilea pe fugă, cum ai fuma o ţigară. Insuşi faptul că narghileaua trebuie pregătită, fie că o fumezi acasă sau în oraş, îi conferă o anumită importanţă, o individualizează. Pregătind-o, sau aşteptând-o, te pregăteşti şi tu pentru ceva deosebit. Narghileaua te învaţă să te relaxezi, să devii mai răbdător, să împarţi lucrurile bune cu prietenii. Pe mine mă echilibrează după o săptămână de stres.” (Alina N., 32 de ani, client Aromaroma)


Din Imperiul Otoman, narghileaua s-a răspândit în lumea arabă, apoi în ţările occidentale, în Europa şi Statele Unite ale Americii, dar şi în Orientul Extrem, în conservatoarea Japonie. La sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, devenise nelipsită din marile saloane ale epocii, fiind o atracţie mai ales pentru doamne, în vreme ce bărbaţii erau lăsaţi să-şi fumeze ţigaretele sau trabucul.

 

Asociată multă vreme cu tradiţiile obscure ale Orientului, cu fumul de opiu şi de haşiş, narghileaua este astăzi acceptată ca o alternativă la ţigările şi pipa occidentalului. Tutunul pentru narghilea provine din ţări cu tradiţie şi este de cea mai bună calitate, fără gudroane, iar filtrarea prin apă absoarbe o parte din nicotină, reducând riscul de iritare a căilor respiratorii.


Descoperiţi oferta noastră de narghilele simple sau de lux, cu unul sau mai multe furtunuri! spacer
layhr
spacer
Istoria narghilelei
Originea narghilelei se pierde pe taramurile Indiei de nord-vest la granita cu Pakistan, iar varsta depaseste o mie de ani.
Cum se prepara narghilea
Dacă doriţi să folosiţi narghileaua doar ca obiect decorativ este uşor de asamblat şi nu necesită un ghid de instalare.
Baruri
Propunere colaborare pentru cafenele şi baruri
Magazin de narghilele
Magazin virtual de narghilele
spacer
layr
laybl laybr
layb1

Site-ul narghilea.ro este proprietatea SC QUATRO-GRUP SRL RO16371722 | J40/6752/2004 | SEDIU: STR. GARNITEI NR 1 SECT. 4 BUCURESTI

Valid RSS feed  Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS